30 september

Gott Folk!

Jag har inte riktigt tid att informera er allt för mycket om läget i Nya Zeeland just nu, jag har mycket att stå i för tillfället! Men jag uppdaterar er senare om vad jag har gjort.

Om ni har hört om tsunamin som skulle träffa nya zeeland så behöver ni inte oroa er, den nådde aldrig fram, det var samoa som drabbades hårdast, där många människor omkom. Men detta drabbar dock nya zeeland hårt då det bor fler "samoafolk" på nya zeeland än det gör i samoa.

Imorgon så drar vi oss till Alexandra för att leta jobb, det ligger rätt högt så vi behöver inte oroa oss för tsunamis, bara jordbävningar. 
Fruktplockjobben startar snart, så vi åker till Alexandra förväg!
Vi vart däremot blåsta på en jävla massa pengar... bokade ett hostel för två nätter, Alexandra Backpackers, kostade 23 dollar per person, per natt.. vilket är relativt billigt, det visade sig dock att priset var i brittiska pund och inte i nya zeeländska dollar. så priset för två nätter för två personer gick ifrån 400kr till ca 950kr. jävla skit... och jag har redan betalat handpenning på 10%. men funderar i att skita i det ändå och ta in på något annat hostel.

Tack för mig.

På återseende!




Å, Ä och Ö

Gott Folk! Gutår och skål i glaset!

Nu är jag tillbaka, med alla 29 bokstäver. Känns bra må jag säga! Som ni kan ha märkt så har jag inte uppdaterat mig på ett tag, detta eftersom att jag inte har haft tillgång till internet. Men nu har jag internet, trådlöst. Grejen är dock den att det är väldigt dåligt internet, långsamt och kostar efter hur mycket man använder det. En konstig variant där du betalar efter hur mycket du belastar internet. Vi har 1GB att använda per månad, om vi går över den GBn så kostar det oss  10nz$, om vi går över det så kostar det 50 cent per MB. Vilket är asdyrt. Så en sida som youtube drar mer än en sida som google. Men vi måste nog uppgradera oss till 3GB per månad, 1GB räcker inte så långt.

21 september

Idag så gick vi upp tidigt, runt klockan åtta på morgonen, vi hade lite saker att stå i innan vi skulle åka till Dunedin. Så vi lagade lite mat och packade lite, och då ringde Gabriella. Vi hade försökt att få tag i henne några dagar utan att lyckas. Så efter att ha irrat omkring i Auckland och letat efter henne i ungefär en kvart så hittade vi henne, och hennes kille Craig, tillslut. Vi satte oss på ett café och pratade lite, Craig som är från Dunedin sa att han kanske kunde fixa ett jobb åt och Gabriella sa att hon hade jobb åt oss i Auckland. Men eftersom att vi redan hade flygbiljetter till Dunedin så kunde vi tyvärr inte ta jobbet. Efter fikat så skyndade vi till bussen som tog oss till flygplatsen. Inrikes flygplatsen i Auckland var väldigt liten och personalen var trevlig och hjälpte oss med incheckningen, planet var även det väldigt litet och det tog ca en timme och fyrtiofem minuter att flyga till Dunedin.

   Efter att ha landat i Dunedin så irrade vi än en gång runt, denna gång för att hitta transfer in till staden. Det visade sig att man antingen kunde ta en buss, eller taxi. Bussen kostade 33 dollar per person och taxin kostade 70 dollar, så vi beslöt oss för att ta taxi då det inte var så stor prisskillnad.

   Vårt hostel visade sig vara ett mycket mysigt litet ställe. Vi hade bara panikbokat och hade ingen aning om hur det skulle vara. Det fanns ett litet kök, med gratis kryddor och andra varor som före detta gäster glömt kvar, internet café, en bra mysig matsal, trevlig personal… Men… det var för jävla kallt. Isoleringen i nya Zeelands hus är inget att tala om. Husen är byggda för korta, relativt varma vintrar. Man har tex bara en ruta i fönstren och inte tre som i Sverige, en ruta ger knappt någon isolering alls. På rummet var det kanske 12-14 grader och utomhus var det runt 8-10 grader. Så man går runt med tjocka tröjor och jacka på sig inne, vårt element fungerade inte heller för den delen.

   Vid det här laget så hade vi fått nog av snabbmat och tänkte att vi skulle bli lite nyttigare och laga vår egen mat, så vi gick och letade efter någon mataffär, utan att lyckas. Så vi fick handla på en liten affär som hade öppet dygnet runt, det var skitdyrt och utbudet var värdelöst. Ett paket flingor kostade 50 kronor. Mer har jag inte att säga om denna dag. Tack för mig.




vårt hostel i Dunedin.   skymning i Dunedin.


Då Dunedin är en gammal Skottsk stad så finns det många
fina viktorianska hus. man försökte bygga upp staden precis
som Edingburgh.









20 September


workers party (NZ)

Gott Folk!

Det har inlagget kommer inte handla sa mycket om mig sjalv, det kommer bli mer utav ett politiskt inlagg. Jag forvarnar er bara.

Nar jag och Yrsa var ute och gick for att leta efter en stor park vi hort talas om sa horde vi musik. Jag vart nyfiken och ville veta vad det var som hande, vi gick upp i parken dar musiken kom ifran och traffade nagra killar vid ett bokbord fran workers party new zealand, men enligt skylltarna och flygbladen sa hette dom "anti capitalist", dom hade tydligen bytt namn nyligen.
I narheten sa stod bandet och spelade, det var nagan form av teater for barn och paminde mycket om nationalteaterns "kaldolmar och kalsipper", nar vi pratade med folket som anordnat demonstrationen sa fick vi veta att demonstrationen var for att staten skulle hoja minimilonen till 15 dollar, istallet for 12,5 som den ligger pa nu. (12,5=62,5kr - 15=75kr)              
unite
Det var aven folk ifran tidningen "UNCENSORED" dar, en tidning som skriver om saker vanliga tidningar inte gor. denna upplaga handlade tex om svininfluensa vaccinet (H1N1) och dess skadliga effekt pa manniskor. En tidning som verkade valdigt bra, ett citat ur tidningen (flygbladet) "millions of children (and adults) are partaking in an enormous crude experiment, and no sincere, organaized effort is being made to track the negative side effects or to determine the long-term consequences".
Nagat man reagerar pa ar att folk inte ar lika politiskt korrekta, som tex sa laste jag i ett flygblad fran Socialist Aotearoa (aotearora - nya zeeland), dar stod det: "August 2009: Rodney Hide, a far right lunatic, who was elected by the scum who live in Epsom slams the door on Maori representation on a Supercity council and John Key rubberstamps the whole sham. Tory MP Tau Henare calls Hide a buffon and jerk-off. WELL SAID!!!! Should have punched him too!" och ett citat som detta ar inte sa ovanligt, folk skriver vad dom tycker och skiter i om det ar politiskt korrekt eller inte.

Det ar latt att luras av nya zeelands vackra fassad, sanningen ar dock en helt annan. Aven om det finns gott om jobb, sa ar det jobb som inte alla kan jobba med, folk med utbilldning blir ofta arbetslosa. Fruktplockning, hotelljobb och resturangjobb finns det gott om, men med en utbilldning ar man overkvalificerad, och om man ar gammal sa ar man ocksa kord. Dom som drabbats hardast av krisen ar busschaufforer, brandman och telecomarbetare.
Protesterna blir allt fler och allt storre pa Nya Zeeland, aven ifall jag inte har sett det sjalv, mer an idag, sa kommer jag troligtvis att fa se det under min visstelse har.
An salange sa kanns det som att jag vet for lite om den politiska situationen for att kunna ge den en rattvis bild, men jag aterkommer nar jag vet mer!

Pa Aterseende

teatern    


19 September

Gott Folk!

Idag har varit en relativt handelselos dag.
Jag vaknade klockan 11 efter att ha sovit i nio timmar, skont. Efter det sa gick jag upp och satte mig vid datorn, medan Yrsa lag kvar och sov. Satt dar i 1 och 1/5 timme, sen gick jag vackte henne, vi gick upp och gjorde frukost i koket. Koket ar forovrigt javligt bra, 20 spisplattor, varav 10 ar gasol. 
Efter att ha atit frukost sa begav vi oss ut i staden for att se om vi kunde hitta nagon affar att handla mat i. Och det gjorde vi. Affaren var stor och hade ett valdigt bra utbud, vilket jag tror att de flesta affarerna har har, mycket vasterlandskt och mycket asiatiskt.
Jag at pa McDonalds efter att vi handlat, maten dar ar mycket godare an i Sverige... det kanns som att allt smakar mer, fantan smakar mer appelsin, milkshaken smakar mer choklad och hamburgaren smakar mer kott.

Nu sitter jag och vantar pa att resten av ganget ska ata klart sen ska vi ut pa nan pub och kolla pa rugbymatch, nya zeeland mot australien, det lar bli haftigt. Rugby ar riktigt stort har och nya zeeland och australien ar inte jatte bra vanner.

Pa Aterseende! 



All Blacks dansar The Haka.  dar vi sag matchen  jag

The Haka
http://www.youtube.com/watch?v=cle20lQg0Qs&feature=PlayList&p=1A49936207917645&playnext=1&playnext_from=PL&index=3


EDIT: Nya Zeeland vann med 33-6, publiken var minst sagt glada. nastintill hysteriska. fast pa ett bra satt.


Auckland - mt. Eden


Star pa en vulkan, ser ut over Auckland... kullarna ni ser ar ocksa vulkaner. Auckland ar byggt pa ca 50 vulkaner.

De forsta dagarna 15-18

jag har redan skickat det har i ett mail till lite folk, men redigerar det lite och skriver till lite... sa ni som har last det kan skita i att lasa det. eller lasa det igen. ni gor som ni vill...




Gott folk!

Jag har nu skaffat mig en blogg, tankte skaffa naganting lite "haftigare", sa som en reseblogg eller dylikt, men det var bara krangligt, och blogg.se verkar enkelt... sa tankte att det har far duga, ni far noja er med det.

Jag sitter i skrivande stund pa mitt hostel i Auckland, tankte uppdatera er lite om vad som hant under resan.
Resan borjade med bil upp till Arlanda, dar fick vi vanta pa planet ett tag, an sa lange var allt bra, men saker kom att bli mer kaotiska under resans gang.
Vi gick pa planet, Thai, dar jag satt bredvid en kille som heter Jonas, satt och samtalade med honom under nastan hela resan, hade bara sovit en timme natten innan.
En jobbig javla norrman ifran norvik i nordnorge satt daremot framfor mig och pratade oavbruttet om helt ointresanta saker som bara rorde honom sjalv, jag slapp som tur va prata med honom, men Yrsa fick det lite jobbigare. Jag fick i alla fall sova tre timmar den natten.
Nasta dag var vi framme i Bangkok, jag var nu oerhort trott och det kandes som att jag skulle svimma vilken sekund som helst, men efter mycket vatten sa kandes det lite battre, aven ifall jag fortfarande var valdigt trott.
Vi tankte att det kunde vara lite roligt att aka in till Bangkok istallet for att sitta pa en flygplats i 13 timmar, sa det gjorde vi. Jag Yrsa och ett gang svenskar.
Nar vi gick ut ur entren for att ta en taxi in till stan sa mottes vi av en obeskrivlig hetta och en luftfuktighet som inte var av denna jord, det kandes som att man inte skulle kunna andas overhuvudtaget, men det kunde man.
Sa val inne i bangkok efter ca en och en halv timme (trafikstockning), sa delades gruppen i tva, tva tjejer holl sig for sig sjalva och vi andra drog vidare.
Ganska snart efter det sa traffade vi pa ett gang thais som ville guida oss i tuk tuks, sa vi drog med dom, vi akte forst och sag pa buddha statyerna och efter det sa drog vi till natt stalle som salde adelstenar i smycken och dylikt, som visst bara har oppet i thailand en vecka om aret, annars sa exporterar dom bara (the golden argosy factory export center, hette stallet)... vi vart tipsade i forvag av en thaikille vi traffade pa ett buddhastalle, som tidigare hade arbetat i sverige, att kopa pa oss smycken och salja utomlands for typ dubbla priset. men det gjorde vi inte. Yrsa kopte daremot en rubinring och Jonas kopte ocksa en massa smycken. billigt.
jag trodde ett par ganger under min visstelse i Thailand och Bangkok att jag skulle do av uttorkning, man maste dricka hela tiden! heeeela tiden! 
Sa efter vi vart pa alla stallen sa fragade vi om det fanns nanstanns att ata och dom sa att dom kannde till ett bra billigt sea food stalle som dom skjutsade oss till. men det var stangt sa dom tog oss till ett annat stalle. gratis. Sjalv sa vagade jag inte ata nagan mat da stallet var lite halvskabbig, och jag vagade inte riskera att bli magsjuk, men jag fick mycket vatten i alla fall.
Nar vi var klara sa gick vi ut, dar tuk tuk chaufforerna fortfarande vantade och skjutsade oss tillbaka till stallet vi vart hamtade pa, gratis.
Sa vi gick upp ditt vi hadde blivit avlamnade forsta gangen, nar vi kom in till bangkok, dar hittade vi en taxi och akte tillbaka till flygplatsen. jag hade fortfarande inte sovit, sa min hjarna fungerade knappt under den har tiden, som tur var fick jag sova lite i taxin, men det tog bara 30-40 minuter att aka tillbaka, eftersom att traffiken var battre. men val tillbaka pa flygplatsen sa sov jag lite till.

Nar vi hade checkat in och klarat av allt krangel och satt pa flyget sa somnade jag direkt, sov under i princip hela vagen tillbaka forutom vid tre tiden da jag vaknade upp till en duns i golvet som lat ungefar som att nagon hade tappat en vatettenmelon i golvet jag kollade mig omkring for att se vad det var som hade gett ljudet ifran sig, for att se att det ligger en kvinna i 60 ars aldern pa golvet och kort efterat sa hor man nagan skrika "Is there a doctor onboard?!" Yrsa svarade snabbt "I know CPR" och gick fram till kvinnan som knappt andades och tog hennes puls, strax efter det sa sag hon att kvinnan blinkade till och strax efterat sa kom en doktor som satt precis bredvid oss fram och kollade till henne, dom fick ordna med dropp, som fick hangas upp i taket med tejp, och hon fick ligga kvar pa golvet, de tva ganger hon forsakte stalla sig upp sa svimmade hon bara. En reporter kom fram och fotade, ifall att det skulle komma att vara med pa nyheterna. efter att kvinnan fatt ligga pa golvet i ca tva timmar sa tog dom henne till en mer avskilld plats dar dom kollade till henne. Som jag forstod det sa hade hon valdigt lagt blodtryck och var uttorkad, det fanns inga tecken pa stroke.

Efter detta sa var vi i alla fall framme i Auckland jag kannde mig lite mer utvilad och vi tog oss ut till utgangen dar vi skulle bli uppmotta, det var bara det att det inte fanns nagan dar att hamta oss, vi hade namligen landat en timma tidigare, da vi hade haft medvind.
Sa efter en timmas letande sa hittade vi en tjej som skulle se till att vi kom fram till vart hostel och var maoriska busschauffor som skjutsade oss upp till mt. Eden, som ar en gamal vulkan, dar vi skulle fa en utblick over staden.
efter detta sa drog vi till vart hostel dar vi somnade direkt. klockan 16... och sov till klockan 8 dagen efter. Vi delar rum med nagra personer, en kille fran lettland, en kille fran frankrike, en tjej fran malaysia och en tjej fran tyskland.

Idag har vi fixat bank och telefonkort, och varit och pratat med folket pa work new zealand headquarters. Att fixa bank var forvanansvart enkelt, men tog en himla massa tid. bara japaner som jobbade pa banken dessutom, det ar en massa asiater har! nar man gar pa gatan sa ser man dom hela tiden, dom pratar inte engelska heller... det verkar vara mest indier, japaner, kineser... och nagra koreaner tror jag? lite svart att hora...
Vi har dessutom bokat flyg till Dunedin ganska langt ner pa sodra on. Men vi har ingenstans att bo pa annu, ett alternativ ar att ta in pa hostel. pa manga hostels sa kan man bo gratis om man jobbar nagra timmar om dagen dar... det ar schysst, sa det funderar vi pa! eller kanske lite WWOOFING, att arbeta pa ekologiska gardar och fa mat och uppehalle for jobbet. Men soka jobb ska vi gora, sa snart som mojligt.
Dunedin verkar schysst, det ar en gamal skottsk stad, med mycket viktoriansk arkitektur, det ar aven sa langt bort man kan komma ifran Sverige, utan att hamna i havet.
Det ar en studentstad med ett stort universitet och nya zealands anda slott... inte sa jatte stor, men inte sa jatte liten.
Man marker pa folket har att dom inte tycker att man ska stanna i Auckland. det kanns som att ingen gillar Auckland, folk fragar inte hur lange man ska stanna har, eller om man ska soka jobb har... dom fragar nar man ska dra har ifran.

Imorgon sa ska vi antagligen bara dra runt lite i stan, kanske hora av oss till Bella ocksa, var svenska kontakt har i Auckland. annars sa har det inte hant sa mycket mer. Ni lar hora av mig snart igen, pa aterseende!

RSS 2.0